آشنایی با نمای کرتین وال
در کل ساختمان ها دارای دو نمای داخلی و خارجی می باشند. از وقتی که انسان به غار نشینی روی آورد به هر دو جنبه محل سکونتش دقت داشته است. گاهی آن را با گیاهان تزیین کرده و گاهی با پوست یا اسکلت حیواناتی که به وسیله صاحب خانه شکار شده اند. ولی کم کم گل و خشت و بعد از آن ترکیب سنگ و گل تا به حال که انواع نماهای سنگی، آجری و کرتین وال قدمت و تاریخچه نمای ساختمان را خواهد رساند.
نمای کرتین وال
اکنون پیش از هر نکته ای بهتر است تعریف مناسبی از نمای کرتین وال ارایه بدهیم. Curtain Wall یک کلمه انگلیسی میباشد که معادل آن به فارسی دیوار پرده ای است. دیوار و پرده هر دو حائل هایی ما بین دو فضا میباشند. یکی سخت و سنگین و دیگری سبک و قابل انعطاف می باشد. از ترکیب این 2 عبارت یا در واقع این دو نوع حائل محققان به ترکیبی رسیده اند که هم استحکام و مقاومت دیوار را دارد و هم قشنگی و سبکی پرده به آن اضافه شده است. از این رو نام انرا کرتین وال Curtain Wall گذاشتند. نمای کرتن وال به نمای لامل هم مشهور شده است.
نماهای کرتین وال از آن جهت که هیچ باری از خود ساختمان را به دوش نمی کشند و فقط نیرویی که تحمل می کنند یکی نیروی وزن خودشان و دیگری نیرو های جانبی نظیر باد می باشد را تحمل می کنند از این رو به سازه های کرتین وال سازه های خود ایستا گفته می شود. نمای کرتین وال انواع و اقسام و زیادی دارد و پر کاربرد ترین آنها که حتما شما هم دیده اید نماهای کرتین وال شیشه ای می باشند.
بیشتر بخوانید: مهمترین نکات در نماکاری ساختمان چیست؟
تاریخچه نمای کرتین وال
حال می خواهیم شما را با تاریخچه ایجاد نمای کرتین وال آشنا نماییم. بهتر است بدانید، که در قرن 19 با گسترش استفاده از پنلهای شیشهای بزرگ در ساختمانها، سیستمهای نمای کرتین وال نیز ظهور کردند. از اواسط دهه سی میلادی و با شروع استفاده از آلومینیوم در صنعت ساختمان، استفاده از نمای کرتین وال رواج بیشتری یافت.
نماهای کرتین وال، سیستمهای غیرسازهای پوششی برای دیوارههای خارجی ساختمان می باشند، که اغلب در نمای ساختمانهای بزرگ و چند طبقه کاربرد دارند. نمای کرتین وال، حائلی ما بین دیوار داخلی و فضای بیرون به حساب میآید و بر همین اساس وزن و بارهای اعمال شدهای مانند باد و لرزههای شدید را بر روی سازههای اصلی ساختمان کاهش میدهد. همین موضوع، یکی از مهمترین مزیتهای استفاده از نمای کرتین وال به جای نماهای سنتی ساختمان می باشد.
نماهای ساختمانی کرتین وال از یک قاب آلومینیومی سبک تشکیل شدهاند. در زمان نصب و اجرای کرتین وال، پنلهای مات و شفافی که معمولا از جنس شیشه هستند، در میان فریمهای مشخص نصب خواهند شد.
نماهای کرتین وال را میتوان با ترکیبی از سایر سیستمهای دیگری مانند چوب، به سبک و سیاقی مدرن تر طراحی کرد، تا علاوه بر زیبایی از عایق بالاتری هم برخوردار شود.
لامل چیست ارتباط آن با نمای کرتین وال چیست؟
به استراکچر آلومینیومی نمای کرتین وال یا در حقیقت همان پروفیلهای آلومینیومی که شیشههای نمای کرتین وال بر روی آنها سوار میشوند، در اصطلاح فنی لامل می گویند.
بهتر است بدانید، که در نمای کرتین وال، لاملها در دو بخش افقی و عمودی ارائه میشوند. همان گونه که در اول این مطلب گفته شد، لاملهای افقی ترنسم و لاملهای عمودی مولیون نامیده شده اند.
بهتر است بدانید که در پیاده سازی سیستمهای مربوط به نمای کرتین وال، به طور معمول ترنسم یا لامل افقی در سایز طولی کوچکتری نسبت به مولیون یا لامل عمودی ارائه میشود. ولی دقت کنید، که با این وجود، عرض لاملها باید با یکدیگر برابر شوند.
وجود این تفاوت سایز در طول لاملها به جهت آن میباشد که اغلب بار شیشههای نما بر روی لاملهای عمودی یا مولیونها خواهد بود، ولی در افق دید، برخی از طراحان، سازندگان ساختمان و آرشیتکتهای معمار، به دلیل بالا رفتن سطح زیبایی بصری نما از داخل، اندازه طولی ترنسم و مولیون را با یکدیگر برابر در نظر میگیرند. البته این موضوع کاملا به ظرافت طراح و سازنده در طراحی نما و معماری وابسته است.
لاملها، از جهت مارک و جنس متریال، انواع مختلفی دارا هستند. لاملهای در کشورهای مختلفی تولید شده اند، که یکی از کشورهای با اهمیت تولید کننده این سازهها، کشور آلمان می باشد. این سازهها از جهت جنس متریال به دستههای مختلف لامل آلومینیومی (Aluminium Curtainwall) لامل فولادی (Steel Curtainwall) و لامل چوبی (Timber Curtainwall) تقسیم بندی شده اند.